Jubilej leta usmiljenja

Izredno sveto leto usmiljenja je bilo uradno napovedano z bulo Misericordiae vultus. Začelo se bo 8. decembra 2015 na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ko se bodo odprla tudi sveta vrata bazilike svetega Petra, ter se sklenilo 20. novembra 2016 na praznik Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva.

  • 9. decembra 2015, ob 9. uri, dan po razglasitvi leta usmiljenja, vabim vse duhovnike, da se zberemo v Zavodu sv. Stanislava in skupaj osvežimo odnos do zakramenta svete spovedi in našega spovedovanja. Tako bomo najbolje pripravljeni vstopili v to milostno leto. Kot sogovorniki se nam bodo pridružili: upokojeni nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, p. dr. Viktor Papež OFM, penitenciarij in izkušen spovednik. (nadškof msgr. Stanislav Zore OFM)
  • 13. decembra 2015 bo slovesnot ob začetku leta usmiljenja v ljubljanski stolnici ob 16. uri.

***

Jubilej leta usmiljenja je tematsko sveto leto

Jubilej Usmiljenja ni in noče biti veliko jubilejno leto 2000. Leto Usmiljenja v središče postavlja vero ter želi spomniti Cerkev na njeno primarno poslanstvo, da je namreč poklicana biti znamenje in pričevanje usmiljenja v vseh vidikih svojega pastoralnega življenja. Ravno tema usmiljenja je tudi pot dialoga z judovstvom in islamom ter pot preseganja težav, ki so javnega značaja.

Rupnikov znak svetega leta

Marko Ivan Rupnik je izdelal znak (logo) svetega leta usmiljenja. Geslo jubilejnega leta: Usmiljeni kakor Oče. Znak je prava mala teološka suma o usmiljenju. Prikazuje Jezusa, ki nosi izgubljenega človeka. To je bila pogosta podoba v starodavni Cerkvi, ki kaže na Kristusovo ljubezen do človeka, ko je z odrešenjem dopolnil skrivnost učlovečenja. Dobri pastir se tako globoko in s takšno ljubeznijo dotika človeka, da mu spremeni življenje. S skrajno mero usmiljenja naloži nase človeštvo, njegove oči so prekrite s človekovimi. Kristus gleda z Adamovimi očmi in Adam s Kristusovimi. Vsakdo lahko tako odkrije v Kristusu novega Adama, lastno človeškost in prihodnost v Očetovi ljubezni. Umetnik je veličino Kristusove ljubezni do človeka umestil v podobo mandeljna, prav tako pogoste prvine starodavne ikonografije, ki predstavlja sobivanje dvojne narave v Kristusu: božje in človeške. Trije koncentrični krogi, ki prehajajo v vedno svetlejšo modro barvo, nakazujejo Kristusovo gibanje, ko človeka nosi iz noči greha in smrti, po drugi strani pa vedno temnejša barva predstavlja nedoumljivost Očetove vseodpuščajoče ljubezni.

 

Program dogodkov v Vatikanu

Prvi večji dogodek v letu Božjega usmiljenja bo v Vatikanu potekal od 19. do 21. januarja in bo namenjen osebam, ki delajo na področju romanj. Po Fisichellovih besedah je pomembno, da zaposleni na tem področju prvi opravijo romanje in prestopijo sveta vrata, tako da romanja ne bodo samo neka vrsta turizma.

april bo namenjen gibanjem, združenjem in verskim inštitutom, ki so zaznamovani z duhovnostjo usmiljenja. Prostovoljci se bodo v Vatikanu zbrali 4. septembra. Prostovoljstvo je konkretno znamenje tistega, ki živi dela usmiljenja v različnih izrazih in si zato zasluži posebno slovesnost, je dodal msgr. Fisichella. 9. oktober bo namenjen vsem, ki jim je blizu marijanska duhovnost; dan bo namenjen Materi usmiljenja. Poseben dan, in sicer 24. april, bo rezerviran za mlade, ki so pred kratkim prejeli zakrament birme. Svetovni dan mladih v Krakovu, od 26. do 31. julija, bo namenjen starejši mladini. Za diakone, ki so po svoji službi poklicani k dejavni ljubezni v krščanski skupnosti, bo poseben dan v svetem letu 29. maj. Ob 160. obletnici praznika Srca Jezusovega, 3. junija, se bo praznoval jubilej duhovnikov. 25. september bo jubilej katehistov, ki posredujejo vero in tako podpirajo življenje krščanskih skupnosti, predvsem v svojih župnijah. 12. junij bo v svetem letu posebej namenjen bolnikom in invalidnim osebam ter tistim, ki zanje skrbijo z ljubeznijo in predanostjo. 6. novembra se bo obhajal jubilej zapornikov.

Papež, škofje in duhovniki na bivanjske periferije

Msgr. Fisichella je med drugim še pojasnil, da se bo papež Frančišek v svetem letu Usmiljenja podal na nekatere bivanjske periferije ter tako v prvi osebi izrazil bližino in pozornost do revnih, trpečih, izključenih in vseh, ki potrebujejo znamenje nežnosti. Ti dogodki bodo imeli simbolično vrednost, pri čemer so tudi škofje in duhovniki naprošeni enako storiti v svojih škofijah, da bi do vseh ljudi prispelo konkretno znamenje usmiljenja in bližine Cerkve.

Spletna stran Iubilaeum misericordiae

Svetemu letu Božjega usmiljenja je posvečena tudi posebna spletna stran v več jezikih

(http://www.iubilaeummisericordiae.va), od koder se lahko pristopi še na različna družbena omrežja.