Božja moč maziljenja

Danes je veliki četrtek, ko se spominjamo Jezusove zadnje večerje z apostoli in postavitve svete evharistije. Na ta dan škof skupaj z duhovniki daruje krizmeno mašo, ki je ime prejela po sveti krizmi – oljčnem olju. Sveta krizma se med letom uporablja pri podeljevanju zakramentov (krsta, birme in duhovniškega posvečenja). Zakramentalno maziljenje s svetim oljem je znamenje nevidne božje milosti in je enkratni obred. Duhovno maziljenje Svetega Duha se mora poživljati vsak dan znova, zato moramo zanj Gospoda posebej prositi.

Molimo torej, da bi kot kristjani, še posebej v težkih in stresnih življenjskih situacijah, znali Gospoda prositi za maziljenje Svetega Duha, skrivnostne Božje moči, ki nas poživlja in hrabri. Tako bomo podobni apostolom, ki so po Svetem Duhu javno delovali, premagovali vsakršne ovire ter s tem pogumno širili krščansko vero.

Izzivi:

 • Vprašaj se, ali si v življenju kdaj prosil za moč Svetega Duha, s katero si bil maziljen pri krstu ali birmi. Okrepi zaupanje v to veliko božjo milost.
 • Razmisli o udeležbi na molitvi za izlitje Svetega Duha in morda povabi tudi prijatelja.
 • Ta teden si vzemi čas in v zbranosti zmoli za navzočnost darov Svetega Duha v tvojem življenju. Potrudi se, da to postane del tvoje vsakodnevne molitve.

Želimo ti doživet začetek velikonočnega tridnevja!
Ekipa #deliJezusa

#deliJezusa naprej

Komentarji 3

 1. Spoštovani !

  Menim da večkratno izlitje oziroma molitev za izlitje Svetega Duha ni pravo delo Svetega Duha.
  In sicer z razlogom ker menim da je vsak kristjan pri Krstu enkrat za vselej prejel Dar Svetega Duha.

  Ali potem tisti kristjani ki gredo k obhajilu brez da bi bili predtem na molitvi za Izlitje Svetega Duha prejmejo obhajilo nevredno ali so celo v grehu ali po # vašem # v njih ni Svetega Duha ker niso bili na Izlitju.

  To je povsem nelogično in ne more biti tako.
  Jezus je lepo rekel Preizkusite me.
  Ali sta torej med Kristjani dve neenakovredni skupini..Tisti ki so bili na Izlitju in so #prejeli Izlitje Svetega Duha # in tisti ki tega niso prejeli.
  Kraljestvo ki je razdeljeno ne more obstati.

  Prosim brez zamere vendar tako Jezus Gleda na Izlitje Svetega Duha ki so navadne Čire Čare.
  Nives Patricia Ogulin

  1. Sveto pismo potrjuje besede p. Raniera Cantalamessa:
   Trikrat so bili apostoli (in verni) skupaj ob različnih priložnostih in trikrat Sveto pismo govori o prejemu Duha:
   PRVIČ: Janezov evangelij 20 poglavje 22 vrstica: “In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha!””
   DRUGIČ: Apostolska dela 2 poglavje 4 vrstica: “Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati.”
   TRETJIČ: Apostolska dela 4 poglavje 31 vrstica: “In ko so odmolili, se je stresel prostor, kjer so bili zbrani; in vsi so bili polni Svetega Duha in so z vso srčnostjo oznanjali Božjo besedo.”

   Zelo zanimiv je tudi odlomek iz Apostolskih del 10 poglavje, vrstice 44-48 (prejem Duha pred krstom z vodo, kar sem doživel tudi sam): “44 Ko je Peter še govoril te besede, je prišel Sveti Duh nad vse, ki so poslušali besedo. 45 Verniki iz obreze, ki so prišli s Petrom, so se čudili, kako da se dar Svetega Duha razliva tudi na pogane; 46 slišali so jih namreč, kako govorijo z darom jezikov in poveličujejo Boga. Tedaj je Peter spregovoril: 47 »Ti ljudje so prejeli Svetega Duha tako kakor mi. Ali more kdo braniti, da ne bi bili tudi krščeni z vodo?« 48 In naročil je, naj jih krstijo v imenu Jezusa Kristusa. Nato so ga prosili, naj ostane še nekaj dni med njimi.”

   O, kako velika je skrivnost in življenje iz Svetega Krsta!

 2. Neglede kako lepo poduhovljeno naj bi ta človek govoril, je čisto brez pomena, ker ga večina ljudi nič ne rezume. Mi govorimo in razumemo slovensko!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.