Blagor ubogim v duhu: Kaj pa vi mislite?

Do začetka postnega časa nas ločita še dva dneva, postna akcija #deliJezusa pa se uradno začenja že danes. Veseli smo, da se želite z nami podati na goro poslušat Jezusa.

Letošnji post bo namenjen premišljevanju o blagrih, saj predstavljajo povzetek vsega Jezusovega nauka. Ob ponedeljkih nas bodo v premišljevanje vpeljevali naključni ljudje, ki smo jih vprašali za mnenje, ob sredah nas bodo razlagalci popeljali v globine posameznega blagra, ob petkih pa nam bodo pričevalci pomagali, da bomo tudi sami še bolj polno zaživeli v skladu z blagri. Nedeljski videi bodo vezani na dnevni evangelij.

Danes smo nekaj upokojencev, ko so odhajali od svete maše, vprašali, kdo je za njih ubog ter če so se kdaj v življenju počutili uboge.

Vabimo vas, da tudi sami premislite ob današnjih vprašanjih ter svoje odgovore v komentarjih podelite z nami.

Obilo blagoslova vam želimo!
Ekipa #deliJezusa

#deliJezusa naprej

Komentarji 10

 1. Skupini deli Jezusa se iskreno zahvaljujem, za vse podane besede za vsa razmišljanja ,saj mi velikokrat pridejo zelo prav . Še enkrat prav lepa hvala in lep dan še naprej ; Erna.

 2. Zakaj so ljudje odgovarjali o uboštvu, če se vprašanje navezovalo na ” blagor ubogim v duhu”. Le ena gospa je odgovorila, da to pomeni:” Biti z Bogom, v Bogu.” Torej živeti Božjo voljo. Zaupati v Boga, mu slediti, hoditi za njim, … Ali pa ste njim zastavili vprašanje drugače. Lahko bi kakšen duhovnik te izjave komentiral.
  Vse dobro in blagoslovljen postni čas!

  1. Gospa Erika,
   hvala za vaš komentar in da ste si ogledali prispevek. Ljudem smo postavili vprašanji, ki se le posredno navezujeta na “biti ubog v duhu”, bolj smo želeli poudariti uboštvo kot tako. Vsak odgovor je pravilen, saj odraža lastno mnenje posameznika in to je tisto, kar želimo prikazati v ponedeljkovih objavah. Vaša želja po komentarju nekoga, ki je duhovnik ali laik, globlje povezan s teologijo, pa se bo uresničila že jutri 😉

   Hvala tudi vsem ostalim za vaše komentarje in globoka razmišljanja. Bog vas blagoslovi!

 3. Od vseh je pravi odgovor podala le gospa, ki je odgovorila “… v Bogu”.
  Oddaljeni ljudje od vere so kvečjemu iskalci, ateisti idr,, nepreskrbljeni so lačni, žejni, brezdomci, z eno besedo revni… Biti ubog “v duhu” in ne “na duhu”, pomeni pa, da imaš, morda kljub velikemu bogastvu, preskrbljenosti… dušo naravnano k Bogu in te vsa ta zunanja in notranja bogastva v ničemer ne motijo in vežejo v zrenju k Očetu. Seveda se pa to najlažje zgodi, ko človek zboli, ko je postavljen pred minevanje, ko trpi v bolečini… skratka beseda ubog je v današnji družbi dobila povsem napačen prizvok.

 4. Zame uboštvo v Duhu pomeni ponižnost srca, da podrejam misli Bogu, da puščam da mi Duh govori in ga vprašam, poslušam na odgovore, počakam……
  To je pa ponižnost, ker nisi sam v odločanju, tvoj ego ni prvi! Je težko, oz. če se ne zavedaš, da si otrok božji, ljubljenec nebeški, dedič nebes, težko. Naporno. Če se zaveš tega pa je kot miljenec božji čisto drugače….ker kot kraljeva hči, sin se boš tako obnašal, da Kralju ne boš v sramoto! Je tako? Tega zavedanja pa želim vsem, ki to beremo. Naj bo čimveč tega duha v naši drži pred Gospodom vsak dan, razvili bomo ljubeč odnos, svoboden in iskren. Da bi to zmogli prosim v Jezusovem imenu. Amen.

 5. Če je Jezus rekel: “Blagor ubogim v duhu!”, ne blagruje tiste, ki so ubogi, ampak po mojem mnenju tiste, ki jim materialne dobrine nič ne pomenijo, ki niso navezani na ta svet, ki preprosto sprejemajo vse kot Božjo voljo in ne tarnajo.

 6. Ubogo sem se počutila takrat, ko sem se oddaljila od Boga in sem preveč videla svojo materialno naravnano okolico. Vendar je Oče to videl in mi poslal preizkušnjo, ki me je vrnila k Njemu, z velikim zaupanjem in hvaležnostjo za to, začenjam vsak dan.

 7. Poznano mi je uboštvo v Duhu in “razkošje” Duha. Gospod jemlje in daje. Naj bo slavljeno Njegovo ime.
  Če enačim uboštvo s temo, puščavo ali trpljenjem, in razkošje Duha z veseljem, ljubeznijo in mirom, se mi razodeva, da te Jezus dvigne iz prahu zemlje. Pobere te napol mrtvega in te praktično oživi, da vse vidiš v novi Luči, v novi Svetlobi in ne moreš verjeti, da si bil mrtev in si oživel.
  Odpadejo vsi dvomi, vsa vprašanja, vse sence noči. Bil si pred vrati smrti, a si oživel.
  Pot Kristusovega trpljenja je pot naše hoje. Bolj se poistovetimo z Njim, tem globlje je Njegovo odrešenje. Trpljenje z Gospodom je odrešilna zmaga nad zlom.
  Kdor ne sprejme trpljenja, ne more biti Kristusov učenec. Doživljamo ga skozi vse naše življenje, v postnem času je priložnost, da še bolj ponotranjimo svoj in Kristusov križev pot. Blagoslovljeno pot!
  Štefka B.

 8. Trenutno se res počutim ubogo v duhu, ko spremljam neko življenje, ki se počasi spreminja v večno; pa bi želela, da se drugače konča. Tako pa vse dogajanje, vso nemoč, vsa vprašanja izročam na oltar in molim…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.